گلاب ناب ایرانی را می شناسید؟
به گزارش گروه خواندنی های مشرق، گلاب ، مایع ارزشمندی است که تولید آن برای اولین بار به کشور ما برمیگردد. این مایع همان اسانس رز یا همان گل محمدی است که تا امروز 200 نوع از آن شناسایی شده است، اما تنها دسته محدودی از آن را در تهیه گلاب مورد استفاده قرار میدهند.
این گل بهاری از اواسط اردیبهشت تا اواخر خرداد رویش دارد و از خواص درمانی فراوانی برخوردار است. طبیعت گلاب گرم است و مقوی معده، قلب، کبد و اعصاب بوده و آرامبخشی قوی به حساب میآید. به همین دلیل است که قدیمیترها مصرف گلاب را در روزهای سخت و پرتنش لازم میدانستند. این مایع خوشبو و معطر تا حدودی تحریککننده جریان خون بوده و بافت پوست را به تولید سلولهای جدید تحریک میکند.
خوردن گلاب برای رفع سردرد و بوی بد دهان مفید است و همچنین تحریککننده هورمونها بنیز هست. پزشکان خوردن گلاب را به بیماران قلبی توصیه میکنند و نوشیدن روزانه یک لیوان دوغ مخلوط با گلبرگهای گل محمدی را برای تنظیم کار جهاز هاضمه خصوصا در روزهای گرم سال را بسیار عالی می دانند..
گلاب گیری:
طبق سنت قدیم، برای هر 30 کیلوگرم گل، 50 لیتر آب در نظر میگیرند که گلاب حاصل از این مقدار 30 لیتر است و به آن «گلاب مایه یا عطری» گویند. از تقطیر مجدد گلاب مایه، فرآوردهای به دست میآید که به آن «گلاب دو آتشه» یا استاندارد گفته میشود.
این نوع مرغوبتری از گلاب است که مزه و بوی آن بسیار تلختر از گلاب مایه است ولی به دلیل آنکه آب به کار رفته در آن بیشتر تبخیر شده و گلاب حاصله غلیظتر است بیشترین اثر درمانی را دارد لذا تهیه این گلاب برای مصارف خانگی و درمانی مناسب است. البته از تقطیر مجدد، گلاب دوآتشه غلیظتری به دست میآید که بسیار معطر است و در حقیقت آن را «گلاب ناب و خالص» مینامند که کمتر در بازار عرضه میشود.
گاهی نیز از گلهایی که به صورت تفاله درآمدهاند به همراه کمی گل تازه برای تولید مجدد گلاب استفاده میشود که گلاب به دست آمده را «پساب» گویند که کیفیت بسیار نازلی دارد و طبیعتا اثرگذاری ضعیفی داشته و در اصل خاصیت درمانی ندارد.
توصیههایی در مورد تولید و نگهداری گلاب
1ـ از آنجا که گلاب در اثر ماندگاری زیاد اثر خود را از دست میدهد نباید آن را بیش از یک سال نگه داشت. گلاب را باید در یخچال و ظروف شیشهای رنگی نگهداری کنید و این را بدانید که اسانس گلاب نسبت به مواد تشکیلدهنده ظروف پلاستیکی واکنش نشان داده و کیفیت خود را از دست میدهد. لذا از نگهداری آن در این نوع ظروف اجتناب کنید.
2ـ محیط و تمامی وسایلی که برای تولید گلاب به کار میروند باید استریل باشد. زیرا در غیر این صورت، قارچ و کپک میتواند در آن رشد کرده و به این ترتیب موجب کدورت گلاب و تجزیه مواد موثره آن شود که به این ترتیب نهتنها اثر درمانی نخواهد داشت، بلکه عوارض جانبی نیز دارد لذا هنگام خرید گلاب به شفافیت آن توجه کنید و محصولی را که دارای تاریخ مصرف و کد بهداشتی است انتخاب نمایید.
3ـ توجه داشته باشید با مصرف گلاب در بالای مایع آن هوا جمع خواهد شد که اکسیژن آن میتواند موجب اکسید شدن اسانس گلاب شود که با وجود آنکه ضرری برای مصرفکننده ندارد، فایدهای هم نخواهد داشت.
خواص درمانی گلاب:
گل سرخ گلابگیری دارای تانن، کوئرستیرن، اسید گالیک، اسانس معطر و یک ماده رنگی است. گل سرخی که از آن گلاب میگیرند، مقوی قلب، معده، کبد و اعصاب بوده و برای قوه حافظه مفید است و در بیماریهای سل و اسهالهای مزمن و گلو درد و سردرد و بیماریهای اعصاب مورد استفاده قرار میگیرد. طبیعت گلاب گرم است و بعضی از اقسام سرفهها را درمان میکند.
گلاب ضداستفراغ بوده و در رفع خلط خونی موثر است. نوشیدن و بوییدن گلاب برای درمان سر درد ناشی از استنشاق هوای کثیف و شنیدن جار و جنجال مفید است. همچنین بوییدن گل محمدی، موجب آرامش و تمدد اعصاب میشود و از استرس و فشارهای روانی میکاهد.
برگهای گل محمدی را وقتی با قند نرم بسایند، خمیری ساخته میشود که آن را «گلقند» گویند که مسهلی بسیار قوی است.
روزانه نوشیدن دوغ مخلوط با کمی گلبرگهای گلمحمدی برای تنظیم کار جهاز هاضمه بسیار نافع است.
جهت رفع بوی بد دهان که ممکن است در اثر جمع شدن صفرا در معده با نشانههایی نظیر تلخی دهان، کمی اشتها و زردی چشم باشد، بهتر است از روش غرغره گلاب با قدری سرکه استفاده کنید.
از جوشانده گل محمدی، جهت التیام اورام چشم و شستشوی زخمها استفاده میشود. خوردن گلاب از میل جنسی میکاهد، ولی در عوض برای رفع سردرد و تقویت اعصاب مفید است.
اگر 100 گرم فشرده گلبرگ تازه گل گلاب را با 100 گرم روغن کنجد و یا روغن زیتون بجوشانید از آن روغنی باقی میماند که مسکن التهاب معده بوده و در تسکین دردهای موضعی اثر شفابخش دارد.
همچنین گلاب برای زمان خواب نیز بسیار عالی است و شما می توانید با استفاده از یک پارچه که به گلاب آغشته شده است به راحتی بخوابید.
شما می توانید از گلاب در غذاهایی مانند قیمه و یا برای طبخ شله زرد استفاده کنید. همچنین شما می توانید از آن به عنوان نوشیدنی نیز لذت ببرید. برای مثال می توانید از آن در کنار چای استفاده کنید.
برای تهیه چای گلاب تنها کافی است تا آب را بگذارید تا جوش بیاید و سپس چای و شکر را به آن اضافه می کنیم. سپس بعد از چند دقیقه هل و گلاب را چای اضافه می کنیم و بعد از 15 دقیقه می توانید آن را میل کنید.
.: Weblog Themes By Pichak :.