با جرات میگم: این مطلب کامل ترین و عملی ترین آموزش ساخت تلسکوپ(دوربین نجومی) است که در اینترنت پیدا می کنید.

علیرضا سنایی sanaeealireza@gmail.com 

اول اینکه. رصد آسمان و اجرام آسمانی با تلسکوپی که خودتون ساخته باشید صفای خاصی داره و خاطره فراموش نشدنی در ذهنتون درست میکنه. 

دوم اینکه : نظر یادت نره 

سوم اینکه:  امروز می خواهم آموزش ساخت تلسکوپی را به شما بگم که خودم باهاش 3 تا از قمر های مشتری و کهکشان آندرومدا رو دیدم(قمر ها رو مثل یه ستاره کم نور و کهکشان رو مثل یه ابر سفید خیلی کوچیک).به این خاطر هم آموزش می دهم که خودم جونم به لبم رسید و یک مطلب درست داخل اینترنت پیدا نکردم که کامل و عملی آموزش داده باشد. بزرگنمایی این تلسکوپ 10 برابره ولی بزرگنمایی ملاک نیست توان جمع آوری نور مهم‌تره. به شما توصیه ( تاکید) می کنم پست های " همه چیز در مورد تلسکوپ " و " راهنمای خرید تلسکوپ " از داخل همین وبلاگ بخونید چون تمام فرمول ها و نحوه کارکرد تلسکوپ و ... را از چند تا سایت گلچین کردم و یکجا آوردم.

فقط 10 برابر؛ این که خیلی کمه !!!. درسته دلیلش اینه که عدسی هایی بهتر از این هایی که من استفاده کردم داخل بازار نیست و اگر هم باشد خیلی گرونه(من که پیدا نکردم). اگر شما هم پیدا کردید به این نکته خیلی خیلی مهم توجه داشته باشید  که به ازای هر دو و نیم (2.5) سانتی متر از قطر عدسی شیئی حدود 10 برابر بزرگنمایی جواب میده. یعنی اینکه عدسی شیئی که از عینک سازی ها تهیه می کنید 65 میلیمتر قطر دارد و اگر تلسکوپی با این عدسی بسازیم که بزرگنماییش بیشتر از 25 برابر باشد تصویر واضح نیست و مات و کدر می بینید.این با تلسکوپ هایی که کارخانه می سازه فرق می کنه چون دست سازه .(من این را یه جایی خوندم خودمم به این نتیجه رسیدم. باور کنید من حدود 10 تا عدسی جورواجور دارم که هیچ کدام به این خوبی کار نمی کند) بازم میگم بیشتر از 25 برابر اصلا به درد نمیخورد و هیچی نمی بینید .

می ارزه یا نه ؟

اول رصد با تلسکوپی که به دست خود آدم ساخته بشه لذت خاصی داره. 

دوم معلومه که می ارزه، چون حدود 10 هزار تومان (سال88) باید خرج کنید که این پول نسبت به قیمت تلسکوپ خیلی خیلی کمتره. البته شاید بگید که مثل یک دوربین دوچشمیه،درسته، دقیقا . . . .

یه کم در مورد کارکرد تلسکوپ:

تلسکوپ شکستی (گالیله ای) ـ همینی که آموزش دادمـ یک عدسی شیئی دارد و یک عدسی چشمی که با تقسیم فاصله کانونی عدسی شیئی بر چشمی، بزرگنمایی بدست می آید. کانون عدسی شیئی بر چشمی منطبق  و این دو عدسی هم محور هستند. (دقیقا عکس روبرو)توان تفکیک، یعنی اینکه تلسکوپ جزئیات جرم مورد رصد را چقدر تفکیک می کند و توان جمع آوری نور با مجذور قطر عدسی شیئی متناسب است.. برای درک بهتر و فرمول ها و اصطلاحات حتما  "راهنمای خرید تلسکوپ" و " همه چیز در مورد تلسکوپ" را بخونید. 

 پس الان ما باید دو تا عدسی را دقیقا هم محور کنیم طوری که دقیقا کانون ها روی هم قرار گیرد ، به همین راحتی....

دقت کنید که یک تلسکوپ خوب تلسکوپی است که با عدسی های مرغوب و بدون هر گونه خراش یا ساییدگی ساخته شود.

 به عکس با دقت نگاه کنید (حد اقل 5 دقیقه)

 

 حالا بریم سر اصل مطلب

اول وسایل مورد نیاز که باید از مغازه ابزار فروشی(لوازم ساختمانی) و عینک سازی و لوازم التحریر و... تهیه کنید:

1 - عدسی شیئی با شماره +1 (این یعنی فاصله کانونی 1 متر باشد. قطر عدسی باید 65 میلیمتر باشد.) 

2- عدسی چشمی (کوچترین ذره بینی که مغازه ها دارند قطرش باید 4 سانتی متر باشد و فاصله کانونی 10 سانتی متر. باید کمی دنبال این داخل چند تا مغازه بگردید. به عکس نگاه کنید متوجه می شوید که چی باید بخرید. البته اگر عدسی کوچکتر با فاصله کانونی کمتر پیدا کردید بزرگنمایی بیشتر می شود و نور متمرکزتری به چشم می رسد که خیلی بهتر است.)

3- لوله پولیکا به طول 140 سانتی متر و قطر 63 یا 65 میلیمتر. بسیار مهم: مطمئن شوید که لوله صاف است و خمیدگی در طول آن وجود ندارد.(به اندازه قطر عدسی شیئی. 1تا2 میلیمتر کمتر )

4- تبدیلی که داخل لوله ای که خریدید قرار بگیرد. (به عکس نگاه کنید)

5- زانویی که روی  لوله ای که خریدید قرار بگیرد. (به عکس نگاه کنید)

6- لوله پولیکا به قطر 4 سانتی متر و طول 8 سانتی متر (لوله ای که داخل طرف کوچکتر تبدیل قرار بگیرد.)

7- مقوای سیاه کدر با طول 60 سانتی متر و عرض حداقل 30 سانتی متر (عرض خیلی مهم نیست)

8- چسب نواری و چسب برق و چسب قطره ای و....

 توجه: من بر اساس این عدسی هایی که گفتم بخرید کار کردم و شما اگر عدسی بهتری تهیه کردید با توجه به نکته بسیار بسیار مهمی که اول کار گفتم(هر 2.5 سانتی متر قطر شیئی حدود 10 برابر بزرگنمایی) فاصله ها و اندازه ها و .... را خودتون تنظیم کنید ولی نحوه کار یکی است.




تاریخ : پنج شنبه 93/1/14 | 3:10 عصر | نویسنده : مهدی یزدانی زازرانی | نظر

  • paper | بلاگ اسکای | ایران موزه