فارنت: تلسکوپ هابل، عکسهای فوق العادهای از ستارگانی که در دور دست قرار دارند در اختیار بشر قرار داده است، اما علیرغم تواناییهای بالا، این تلسکوپ فوق العاده، محدودیتهایی نیز دارد. دقیقا به همین دلیل، محققان و مهندسین به سختی در حال کار بر روی جایگزینی برای این تلسکوپ هستند. این جایگزین، تلسکوپ جیمز وب اسپیس نام دارد.
تلسکوپ هابل تواناییهای خیره کنندهای دارد و از آن برای شناسایی ابرهای موجود بر روی سیارههای دور دست، مشخص کردن بارانهای موجود بر روی این سیارهها و مشاهده تصویری از یک ستاره نزدیک به مرگ استفاده شده است اما تلسکوپ وب قابلیتهای بیشتری دارد.
محققان فعال در پروژه تلسکوپ وب امیدوارند با ساخت این تلسکوپ بتوانند با جمع آوری نورهای موجود در فاصلههای بسیار دور به یافتههای جدیدی دست یابند و البته مهندسین حاضر در پروژه توانستهاند گامهای موثری در این راه بردارند.
تولید و تحویل آینههایی که به یکدیگر متصل شده و نهایتا آینه غولپیکر تلسکوپ وب را تشکیل میدهند از این دسته نتایج است. این آینه چیزی در حدود 6?5 متر ارتفاع دارد و از 18 آینه چندضلعی کوچکتر تشکیل شده است. این آینه به تلسکوپ کمک میکند تا تصاویری از آسمان شب شکار کند و همچنین بتواند طیف نور ورودی را برای تحلیل مشخصههای دیگر سیارات، ستارهها و اتمسفرهای مرتبط با سیارههای خارجی بشکافد. این تلسکوپ به عنوان یک هدف جهانی مشخص شده و در آن ناسا، آژانس فضایی اروپا و آژانس فضایی کانادا به طور مشترک فعالیت میکنند.
سرپرست این تیم تحقیقاتی و برنده جایزه نوبل، John Mather میگوید: آژانسهای فضایی به یک تلسکوپ جدید نیاز دارند زیرا محققان در هنگام طراحی و ساخت هابل امیدوار بودند با استفاده از آن بتوانند اولین کهکشانهای به وجود آمده در جهان را مشاهده کنند اما اکنون با یک شگفتی مواجه شدند که نشان میدهد این تلسکوپ این توانایی را ندارد.
تلسکوپ هابل دقیقا میتواند همان رنگهایی را که چشم انسان میتواند تشخیص دهد، مشاهده کند و تنها توانایی اندکی بیش از چشم انسان در تشخیص رنگها دارد. از سویی دیگر هابل قادر نیست نورهای مادون قرمز را شناسایی کند. تلسکوپ هابل گرمایی نیز تولید میکند و از سویی دیگر در معرض پرتوهای خورشید قرار دارد که هردو این منابع، نورهای مادون قرمز هستند و نتیجتا باعث خواهند شد سیگنالهای مادون قرمز واصله از سیارههای دوردست، تضعیف شوند.
برای سرد ماندن، وب در فاصلهای در حدود یک میلیون مایل از زمین به گردش خواهد پرداخت که حدودا چهار برابر بیشتر از فاصله ماه است. در نقطه چرخش آن، ماه، زمین و خورشید در یک راستا خواهند بود و بنابراین یک سایه خواهند داشت. هر یک از آینهها به زمان زیادی برای ساخته شدن نیاز دارند و در واقع سالها زمان صرف ساختن آنها میشود.
تلسکوپ جیمز وب برای عملکرد مطلوب نیاز دارد تا سرد باشد اما مواد مختلف با تغییر دما معمولا تغییر حالت میدهند. محققان برای برطرف کردن این مشکل از یک المان فلزی به نام بریلیوم در ساخت تلسکوپ استفاده کردهاند که در برابر تغییر دما، پایداری بالایی دارد. فرایند ساخت آینهها مستلزم توجه و دقت بالایی است .
بعد از ساخت و جلا دادن آینهها در دمای اتاق، مهندسین آن را سرد کرده تا تغییر حالات آن را مشاهده کنند و مجددا آنرا جلا داده تا در برابر این تغییر دما آنرا مقاوم کنند. نسخههای نهایی این آینهها تحویل مرکز هوافضای Goddard شده است.با این اوصاف، وب تا سال 2018 آماده نخواهد شد و همچنان آزمایشاتی نیز باید بر روی دیگر مولفههای موجود این تلسکوپ انجام شود.
با قرار گرفتن وب در مدار خود، امید است این تلسکوپ بتواند اولین ستارهها و کهکشانها، تولد ستارگان، سیارههای شبیه به زمین، همه و همه را رصد کند. محققان امیدهای زیادی به این تلسکوپ دارند اما Mather تنها امیدوار است این تلسکوپ یک سورپرایز بزرگ برای آنها داشته باشد موضوعی که وب با داشتن توانایی که هیچ یک از تلسکوپهای موجود در جهان ندارند، مطمئنا از پس آن برخواهد آمد.
Source: Theverge
.: Weblog Themes By Pichak :.